Redeyes Summer Intern Andreas Kvist reflekterar över Småbolagsdagen

Mitt namn är Andreas Kvist, jag är 24 år och Redeyes summer intern för 2015. Jag har precis avslutat studier inom ekonomi med inriktning mot redovisning. Mitt aktieintresse startade vid 16 års ålder och jag har investerat för egen räkning sedan jag fyllt 18 år, med fokus på små- och medelstora tillväxtföretag. 

Min första dag på Redeye startade med att planera och fixa inför småbolagsdagen på Sheraton Hotell som är ett av Sveriges största investerarevent. Scener, ljus och allt annat runtomkring måste vara färdigt kvällen innan så att det ska gå så smidigt som möjligt när dagen startar, en säkerhetsmarginal är också bra att ha vare sig det gäller för event eller en aktieinvestering. Så för mig var det direkt in i hetluften och mingel med branschfolk, bolag och privatinvesterare vilket var väldigt givande. Det är mycket som ska stämma för att ett event som sker i full fart från klockan 8.00 till 21.00 ska lyckas. Representanter från bolagen ska slussas mellan livepresentationen, intervjuer och alla intressenter som vill få några ord med mannen eller kvinnan som har en viktig roll i deras förmögenhetsutveckling.

Det var många personer från både Redeye och Aktiesparana som hjälpte till för att göra eventet så bra som möjligt. En viktig faktor med småbolagsdagen är att minska distansen mellan småsparare och företag, som troligtvis inte träffas lika ofta som de större investerarna. Det skapar även en väldigt bra uppslagsbok för investerare då de på ett i många fall tidseffektivt sett kan hitta intressanta företag att gräva djupare i. Eventet ger företagen möjlighet att nå ut till ett stort antal intressenter på plats, via livesändningen och även de som vill se presentationen i efterhand. Redeye och Aktiespararna har tillsammans ett väldigt stort investerarnätverk vilket gör en sådan här dag möjlig och intressant för både företagen och investerarna att utföra.

En sak som enligt min mening höjer småbolagsdagen i förhållande till andra tillställningar var de intressanta frågestunderna där analytiker och andra experter går djupare i viktiga frågor och ger ett stort mervärde för oss investerare. Det är även en väldigt inspirerande miljö som finns runtomkring med flera av de mest spännande framtidsföretagen i landet när det gäller affärsverksamhets- och produktutveckling.

Utöver de presentationer som visades live eller kan ses i efterhand på redeye.se eller smabolagsdagen.net fanns det även en Redeye-studio där 34 av de 48 företag som deltog intervjuades av Stefan Lundell från BreakIT och analytiker från Redeye. Detta blev bra som komplement till de längre presentationerna, då stämningen och intervjuerna skiljde sig en hel del åt.

Redeye presenterade även sitt nya Universe där investerar ska kunna sortera och lätt hitta viktiga nyckeltal och information för att kunna förbättra sina investeringsbeslut, vilket jag har använt mig av under en tid. På Universe kan vi även i dagens marknad, när multiplarna är höga hitta några aktier nära bear case-scenarion på grund av diverse anledningar. Detta kommer att bli ett bra verktyg för investerare som tar ”margin of safety” och Seth Klarman på orden.

Jag försökte även ta tillfället i akt att lyssna på så många bolag som möjligt, både de jag följt ett tag och flera som var helt eller delvis nya för mig. En investering i mindre bolag är mycket en investering i management vilket gör att förtroendet för de som leder bolaget är en av de absolut viktigaste aspekterna för att en affär ska göras. Därför tycker jag att det är viktigt att försöka träffa personerna som styr företaget och då är småbolagsdagen eller liknande dagar utmärkt att delta på alternativt bolagets årsstämma. Att investera bland mindre bolag kan göra att du får en edge mot andra investerare, på en dag som denna kan du få prata med personer som har mycket god kunskap om företagen i fråga och ofta tänker lite annorlunda än du själv. Vilket gör det ännu intressantare att diskutera företagen. För om du istället har motsatsen, det vill säga ett underläge i informationen mot andra investerare blir det svårare att uppnå en god avkastning och att kunna kontrollera dina risker.

Dagen avslutades med en paneldebatt av analytiker och förvaltare som gav tips på vad som är viktigt att tänka på vid en investering i småbolag. Där olika typer av företag diskuterades med inriktning på exempelvis tillväxt, kommande IPOs, direktavkastning och investeringar som handlas nära pessimistiska scenarion. Det fanns alltså något för alla där även tankar om makro och investeringsprocessen togs upp. Företagen som rekommenderades var allt från stora till små inom diverse branscher. Bredden och skillnaden på bolag som valdes skiljer denna diskussion betydligt mot konsensus som mestadels brukar rekommendera Large Cap-bolag och i vissa fall bolag på Mid Cap. Denna paneldebatt ska snart komma upp som ett podavsnitt hos aktiespararna, så håll utkik. 

Mitt tips är att våga ta chansen och prata med så många personer som möjligt. Nervositeten finns ofta precis vid starten, vilket jag också kan känna. Men det är väldigt nyttigt att tala med andra som är kunnigare, mer erfarna eller tänker annorlunda än dig själv för att utvecklas. Testar ni detta kan jag lova att ni kommer få ut mycket av liknande event. Ni kanske till och med hittar någon att kontakta och diskutera case med framöver om det inte redan finns flera i din umgängeskrets. Idéerna, diskussionerna och presentationerna har fått mig att fundera mer kring mina investeringar vilket har lett till en hårdare kritisk granskning av befintliga innehav.

Samtidigt har jag fått flera idéer till nykomlingar i portföljen, varav några var helt nya för mig.

Jobbar du redan på Redeye?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@redeye.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor